Tack för mig! <3

Hej allihop!

Nu är det dags för mig att ta farväl av Integrationssegling (INTS) och lämna det vidare. Det här är Integrationsseglings 5-åriga historia, dess framsteg, stöttestenar och mitt adjö. Jag hoppas du vill läsa det. 

2015 startade jag Integrationssegling och var drivande fram till i februari 2019. Idag är föreningen en stadig förening med mängder av fantastiska människor som valt sig att engagera sig eller delta på olika sätt. I och med det har jag valt att stiga åt sidan och lämna Integrationssegling till förmån för en ny styrelse och många, många aktivitetsansvariga.

När jag drog igång Integrationssegling i Stockholms skärgård så var det ett litet initiativ med nio deltagare. Jag var såklart inte ensam om att ordna allt. Jag fick hjälp med flytvästar av en, med mat av en annan, med funderingar kring försäkringar, vilken ö som lämpade sig bäst och så vidare. Utan alla dessa engagerade, positiva och solidariska människor hade Integrationssegling aldrig ens börjat.

Men det gjorde det. Började.

2016 fortsatte jag på samma bana, men bytte namn till Integrationssegling (utan ”i Stockholms skärgård”). Anledningen var att jag tänkte att det här kanske inte behöver vara begränsat till just Stockholms skärgård och vet ni vad? Det visade sig att den tanken var helt rätt. Förutom i Östersjön har aktiviteter hållits i Mälaren och nu i höst blir det även av på västkusten.

Det blev två seglingar och ett julbord under 2016 och vid det här laget hade jag verkligen fått med media på tåget. Eller kanske snarare på båten. DN hade skrivit om mitt initiativ. Tidningen Båtliv, Praktiskt båtägande, Mitt i-tidningarna med flera skrev allt från hela reportage till mindre notiser.

Någonstans häromkring kontaktade jag Peter Karlsson, verksamhetschef på Svenska Båtunionen (SBU) (ungefär samtidigt som han kontaktade mig). Jag hoppades att han skulle låta mig använda SBU:s logga i det informationsmaterial jag börjat ta fram. Det blev dock ett nej på den frågan, men däremot ledde vår kontakt med varandra till något helt annat, något oerhört mycket bättre. Och till att jag så småningom fick börja använda deras logga.

Det fanns såklart flera olika anledningar till att jag lade så mycket energi på att få med loggor och att få media att skriva om initiativet. Dels för att lättare kunna hitta deltagare, men kanske framförallt för att visa båtägare att Integrationssegling var, och är, ett trovärdigt och pålitligt koncept. Det var ett sätt att validera Integrationssegling, ett sätt att kunna få med båtägare som kanske varit oroliga för att ta med folk de inte kände eller de kanske inte ens kunde prata ordentligt med på grund av språkförbistring.

Under 2016 hade Integrationssegling drygt 50 deltagare och vi hade två båthelger, ett julbord och lite till. På den tiden hette de Seglingshelger, men senare bytte vi namn på dem till Båthelger för att vi bestämde att även motorbåtar var välkomna.

Det var samma sak 2016 som 2015: jag fick stöd och hjälp av många människor, med allt från att köpa in maten till att hantera ekonomin. Återigen, utan allt stöd och hjälp jag fått av andra så hade Integrationssegling inte överlevt detta år.

I slutet av 2016 började det hända saker i en rasande fart. Peter på SBU erbjöd mig en ettårig tjänst som projektledare på deras kansli. Syftet var främst att bygga upp Integrationssegling och skapa en förening så INTS kunde växa utöver det jag ensam skulle kunna få det att göra, men även för att verka för integration i båtlivet. Under hela 2017 jobbade jag därmed på SBU:s kansli tillsammans med de fantastiska kollegorna Lisa, Björn, Peter, Patrik, Mari-Ann och Cecilia.

Under 2017 växte INTS nästintill exponentiellt. Jag fick möjlighet att stå tillsammans med SBU på båtmässorna i Göteborg och Stockholm, jag höll föredrag hos bland annat Rotary, på Båtmässan i Göteborg och för Briggen Tre kronor. Ett rejält kontaktnät byggdes upp och nya sorters aktiviteter påbörjades.

Från att ha haft två båthelger per år började det nu bli middagsbjudningar, vårfix, båtupptag, familjeseglingar, språkcafé med mera. Och inte minst, föreningen Integrationssegling bildades. Tillsammans med Susanne Ahlberg och Matthias Flodström och med stöd från bland andra juristen Kristian Ehrling som då satt i SBU:s styrelse så fick vi ihop de stadgar som idag är grunden för Integrationssegling.

Nya styrelsemedlemmar valdes in i början av 2018 och vi blev därmed ännu stabilare som förening. De nya styrelseledamöterna var Mårten Sundberg och Lars Siggelin, vilka båda två var INTS-stammisar vid det här laget.

2018 blev ett år då en stor del av min tid och energi gick åt till att tillsammans med Anna-Lena på Mörbybadet samt Stockholms länsstyrelses VIDA-projekt starta upp Integrationsseglings simskola för vuxna som inte kan simma, men även åt att hitta människor som tyckte att Integrationssegling var så bra att de var beredda att ta över ansvaret för aktiviteterna från mig.

Här är vi alltså nu, år 2019 och fem år efter att jag startat Integrationssegling. Jag valde att lämna över stafettpinnen som ordförande till Lasse Harrling och alla de som lägger av sin alldeles egna tid på att driva och utveckla föreningen.

Helt kan jag dock inte lämna integrationsvärlden och därför startade för ungefär ett år sen upp ett litet men gemytligt integrationsinitiativ som jag döpte till Mirumiupliff. Ja, jag vet att det är svårt att både uttala och att minnas, men det finns så många integrationsinitiativ idag som heter ungefär samma sak, så om man ändå ska glömma ett namn så kan det lika gärna vara ett minnesvärt namn man glömmer.

Jag vill rikta ett enormt varmt tack till alla de som stöttat mig och Integrationssegling genom åren. Tacka de deltagit under aktiviteterna, som sponsrat oss genom att ställa upp med expertis, subventionerade priser och sist men inte minst trott på både mig och idén som sådan.

Tack till Svenska Båtunionen, Waxholms gästhamn, Båtmässan i Göteborg, Loopia, Ella & Sigrid, Charlene Lutge med den första versionen av hemsidan, Mobline, Svenska Sjö, Sjöskolan, Poly-produkter, Mörbybadet, City Self-storage, Strömma kanalbolaget, Flagga direkt, Boule bar, Olearys, Pen Store, Sjölivet, tidningen Båtliv, Högdalsgrossen, Josephine Drakenberg för hjälpen med att skapa loggan, Seglarskolan/Sxk, Fridhemskanotisterna och många många fler.

Och tack för mig. Det var fem riktigt häftiga år och jag ser fram emot att en vacker dag börja delta i föreningens aktiviteter utan att ansvara för dem.

Hjärtligen,
Simon Vinokur
Initiativtagare till Integrationssegling