Rollspel

Hej alla mina rollspelsungar!

Den här sidan är till er. Det har varit jättekul att spela med er, även om en hel del av tiden vi spelat har varit mer trams och flams än rent spel. Vilket visserligen har varit väldigt kul det med. 🙂

Efter att ha pratat med den blåa sittkudden så kan jag avslöja att den är överlycklig över allt sällskap den fått sen vi började spela och gardinerna  bad mig hälsa att de tycker det är mycket roligare att hänga hos er än hos alla tråkiga vuxna som av nån mysko anledning aldrig gömmer sig bakom dem. ”Det är ju hela poängen med gardiner”, sa de glatt.

Det har varit jättekul att se hur ni har tagit er an era karaktärer, skrivit bakgrundshistorier, gjort fina teckningar av hur ni ser ut i spelet, börjat samarbeta med varandra och lärt er att hitta bland reglerna. Vilket inte är det lättaste, för de är många, långa och kan verka krångliga.

Ni har övat på matte och lärt er lite mer om rustningar. Ni har bläddrat bland tabeller och formulär, använt register för att hitta rätt information i regelhäftena och mycket mer. Dessutom har ni, utan att veta om det, lärt er om en fantastisk författare som hette Tolkien. Det var han som skapade de raser och den värld som våra äventyr har utspelat sig i. Om ni fortsätter spela rollspel i sommar så lär era lärare bli grymt imponerade för allt ni lärt er under tiden. Ni är ju faktiskt med och hittar på en levande saga, både i tal och i skrift.

Ljudfil från när barnen möter draken!

Jag tror förresten i ärlighetens namn att jag aldrig spelat med några som velat sno pengar så mycket som ni. Jag har tappat räkningen på hur många gånger ni åkt fast för att försöka sno pengar för att köpa bröd (trots att ni har haft råd att betala för det), för att köpa mat, för att … för att ni kan det. Eller inte kan det, för ni har nästan alltid åkt fast. 😉

Vi får inte glömma tärningarna förresten. ”Det här är det bästa vi varit med om”, berättade de nyligen. De känner sig så omtyckta så!

Vi har ju pratat om att ni kanske vill kunna fortsätta spela rollspel hemma, så jag har samlat de häften ni behöver för att kunna sätta igång. I PDF-format. Fast ni behöver en skrivare. Har ni en skrivare? Det går att kolla på datorn också, men det är mycket svårare. Tycker jag.

Regel nummer 1: Spelledaren bestämmer. Det spelar ingen roll om spelledaren har fel, den har ändå rätt. Spelledaren bestämmer till exempel vad som händer, medan spelarna bestämmer vad de gör. Tänk på att om spelarna tjafsar med spelledaren så kan spelledaren vara lite extra elak i spelet. 😉

Om ni har några frågor om hur man spelar eller tips på nånting som rör spelandet så kan ni maila mig så ska jag försöka svara så gott jag kan: simon@vinokur.se

Tack för många roliga speldagar och äventyr och lycka till i framtiden! Jag kommer sakna er. <3

De här tärningarna behöver ni:

Tärningarna kallas för bokstaven T eller D (beroende på om man använder svenska eller engelska) följt av siffran för det högsta man kan slå med den. En ”vanlig” tärning heter alltså T6. T står för tärning, D för dice.

  • 1 st T4
  • 6 st T6 (T6 kan även användas som T3 och som T2)
  • 1 st T8
  • 2 st T10 (då har ni en T100 också)
  • 1 st T12
  • 1 st T20 (eller lika många som ni är spelare om ni vill lyxa till det) 

Här kan ni köpa tärningar:

Här finns filerna:

D&D Regler 1984 – Det här häftet är bra att läsa först.

D&D Spelledarboken 1991 – Det här häftet är bra att läsa om du ska vara spelledare.

D&D Spelarboken 1991 – Lite ditt och datt om den som ska vara spelare.

D&D Rollpersonen 1991 – Det här häftet är bra att bläddra i när ni ska göra era karaktärer. 

D&D Alver – Ska nån vara alv? Här finns massor med spännande saker för dig i så fall!

D&D Svartfolk – Det här häftet är bra både för dig som vill spela till exempel orch och för dig som ska vara spelledare och vill använda till exempel orcher i äventyret.  

Monster De humanoida raserna II – Här finns en massa olika raser som kan användas både av spelledare och av spelare.

Monster Kaos III 1990 – Det här häftet innehåller massor med läskiga ”monster” som spelledaren kan använda i sina äventyr.

Monster Legendariska varelser IV 1990 – Här finns till exempel jättespindlar, tunnelmaskar, drakar, enhörningar med mera.

D&D Krigarens handbok – Här finns en massa spännande saker för dig som ska spela en krigare eller liknande. Det finns särskilda förmågor, vapen,rustningar med mera.

D&D Tjuvar och lönnmördare – Samma som Krigarens handbok fast för tjuvar och liknande.

D&D Magikerns handbok – Om ni bestämmer er för att använda magi så är den här användbar. 

Magi Formelbok 1990 – Här finns en massa trollformler!

 

Här finns några fler häften som kan vara bra att ha:

D&D Monsterboken 1985

D&D Monsterboken II

Expert Magi

Expert regler

Gigant Regelbok

Magi Regelbok 1990

Magi Spelarbok 1990

Monster Kampanj I

 

 

Draken Smaug från filmen The Hobbit